Thursday 26 July 2012

Kerti borágó Fűszer gyógynövény palánta ez nem mag - Jelenlegi ára: 1 Ft

Kerti borágó  Fűszer-gyógynövény
Aukció tárgya 1db  palánta  (Borágó csemete )
Uborkaízű levele saláta-alapanyag, gyógynövény, virága jó mézelő
A borágó a Földközi-tenger mellékén őshonos. Először az arabok kezdték el termeszteni Spanyolországban. Innen jutott el Észak-Európába, ahol már a 12. század óta használják fűszer és gyógynövényként.
Egyéves, erőteljes szárai 70-80 cm-t is elérhetik, intenzív uborkaillatot árasztó, érdes- levelűek családjába tartozó növény. Tojásdad leveleit és szárait serteszőrök borítják. Csillag alakú, égszínkék színű virágai egész nyáron nyílnak, és leveleihez hasonlóan szintén ehetőek.
 
A borágó - Borago officinalis - igen gazdag C-vitaminban, ásványi anyagokban, cserző és nyálkaanyagokban, valamint illóolajokban. Magja értékes esszenciális zsírsavat tartalmaz.
Az „ Alba” változat virágai fehérek, a „ Variegatá” -é pedig kékek. Az utóbbinak dekoratív megjelenésű, fehér-sárga tarka levelei vannak. Napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát.  meszes, hosszú karógyökerei miatt jó vízelvezetésű talajt kedveli.
Fiatal zsenge leveleit egész nyáron gyűjthetjük. Frissen használjuk fel, és ne főzzük együtt az étellel. Le is fagyaszthatjuk,  Virágait is frissen használják, de a virágból száríthatunk is, és csavaros üvegben egész télen használhatjuk.
 
Finomra vágott, uborka-ízű borókalevelekkel túrót, leveseket, tojás és halételeket ízesíthetünk. A frankfurti zöld mártás egyik fontos alkotó része. Elsősorban uborkasalátához illik, leveleibe húst is tölthetünk. Frissen használjuk, főtt ételek ízesítésénél csak a főzés végén adjuk hozzá az adott ételhez. Ehető virágaival hidegtálakat és italokat díszíthetünk, vagy jégkockába téve megfagyaszthatjuk.
Teája vizelethajtó, vértisztító. Nyálkaanyagai csillapítják a köhögést és enyhítik a hörghurutot. Vese, szív, reumapanaszoknál is segít. Már az ókorban is említést tesznek róla, hogy a borágó jókedvre derít. A harcba induló keresztes vitézek búcsúitalukba tették, mivel azt tartották róla, hogy bátorságot ad.
 
A friss borágó leveleket tejbe áztatva búskomorság és ideges eredetű szívdobogás gyógyítására használta a népi orvoslás, ezért a „ jó kedély virágjának” is nevezték. Hatóanyagai serkentik a bőr vérellátását. A borágó terebélyes levélzetével és dekoratív virágaival igazán szépen mutat. Nektárban gazdag virágai csalogatják a méheket.
 
Tipp!  Salátaöntet recept
Mossunk meg 3-4 frissen szedett borágó levelet, kevés citromfüvet és tárkonyt, 1 csokor kaprot, csepegtessük le és vágjuk fel őket apróra. 1 kis fej hagymát is aprítsunk közé. Keverjünk össze 1 dl írót 2-3 evőkanál tejjel, majd adjuk hozzá a fűszernövényeket és a hagymát, aztán az egészet alaposan keverjük össze. Végül ízesítsük, borssal, szerecsendióval, sóval. Az öntet jól megy uborka és burgonyasalátához, valamint chipshez mártogatni.
Tipp!  Arcpakolás száraz bőrre
Forrázzunk le fél csésze vízzel 2 púpozott teáskanálnyi borágó levelet, és hagyjuk addig állni, míg langyos nem lesz. Ezután szűrjük le és keverjük össze 1 tojássárgájával, 1 teáskanálnyi mandulaolajjal és 7-8 g friss élesztővel. A pakolást vigyük fel az arcbőrünkre, nyakra. 15-20 percig hagyjuk rajta, majd mossuk le.



Jelenlegi ára: 1 Ft

Az aukció vége: 2012-07-22 20:13
. Kerti borágó Fűszer gyógynövény palánta ez nem mag - Jelenlegi ára: 1 Ft

0 comments:

Post a Comment